loading.gif
mobile-banner-bg

400. YILINDA TÜRKİYE – HOLLANDA İlişkileri Programındaydık.

...
04 Mayıs 2012 - Cuma

400. YILINDA TÜRKİYE – HOLLANDA İlişkileri Programındaydık.

30 Nisan 2012 günü Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi Bahçesinde düzenlenen programa Üsküdar Akparti İlçe Başkan Yardımcısı Dış İlişkiler Birimi Başkanı Muzaffer Ayanoğlu, Komisyon Üyesi Zeyyat Doğansoy, Akparti Üsküdar İlçe Yönetim Kurulu üyesi Hakan Çelik, Saim Ovayurt, Belediye Meclis Üyesi Coşkun Çalık ve STK temsilcileri ve Üsküdarlı vatandaşlarımız katılmışlardır.

Programda Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, TBMM Müzecilik ve Tanıtım Başkanı Dr. Bülent Arı, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı Koordinatörü Medet Bala ve Sanat Tarihçisi Güneş Alçı birer konuşma yaptılar.

Osmanlı İmparatorluğundan kapitülasyon hakları alarak ticari ve siyasi gelişme kaydetmek isteyen batılılar çeşitli dönemlerde girişimlerde bulunmuşlardır. Bu çerçevede Hollanda Büyükelçisi Cornelis Haga 1612 yılında İstanbul’a geldi. Ancak Osmanlı Devleti o tarihte Hollanda ile ilişki kurmanın siyaseten zararlı olduğuna inanıyordu. Cornelis Haga uzun süre padişahla görüşemedi. Ancak dönemin Kaptanı Deryası ve ve Aziz Mahmut Hüdayi’nin müridi olan Halil Paşa, 25 Nisan 1612’de Haga’yı alarak Aziz Mahmut Hüdayi’nin yanına götürür ve dergâhında elini öptürür. Aziz Mahmut Hüdayi kendisine destek verdiğini beyan eder. Ardından Cornelis Haga 29 Nisan 1612 tarihinde Osmanlı padişahı 1. Ahmet’in huzuruna çıkar. Sonrasında Hollanda’ya kapitülasyon hakları verilir. Cornelis Haga hemen dönmek üzere geldiği İstanbul’dan 27 sene sonra 1638 yılında 4. Murat döneminde ayrılır.